Thursday, 15 December 2011

Aurat


Ramai antara teman2 seperjuangan sy dulu mula membuka tudung bl mereka mula bekerja. Mula buat rebonding & tudung dh x pakai sbb takot rambut x straight. Kalo pakai pn time jumpa kat kampung time ry. Sedih melihat perubahan sedrastik itu, dan sy kdg2 jd takut. Doa sy "Ya Allah, jgn lah kau pesongkan hatiku & jauhkanlah ak dr seksaan api neraka". Semoga sy dpt memelihara aurat dan maruah sy sebaik mungkin. Kat bawah ni antara petikan dari page Ibrah tentang kewajipan bertudung utk renungan sy & semua saudari seislam. Selamt membaca & semoga mendapat iktibar =)

Rambut merupakan aurat yang WAJIB ditutup oleh wanita apabila berada di hadapan lelaki ajnabi.

Oleh itu, mendedahkannya adalah berdosa dan merupakan suatu kemaksiatan yang akan dibalas dengan siksaan yang pedih di akhirat kelak sekiranya dia tidak sempat bertaubat.

Dia akan tetap menanggung dosa itu selagi tidak bertaubat daripada perbuatan itu walaupun dia bersembahyang lima waktu dan melakukan ibadat yang lain.

Kecantikan seorang wanita terletak pada sejauh mana ketaatannya kepada Allah SWT. Adalah suatu yang salah kalau orang perempuan merasakan kaum lelaki akan tertawan dengan rupa parasnya semata-mata tanpa melihat kepada unsur-unsur keagamaan pada dirinya.

Hari ini macam-macam alasan diberi untuk melepaskan diri daripada perintah Allah SWT.

SESUNGGUHNYA AZAB ALLAH AMATLAH PEDIH
 
 
p/s : Berhasrat utk bertudung labuh

Saturday, 10 December 2011

Malam Gerhana Bulan

Mlm ni mlm gerhana bulan dan ni 1st time spnjg hidup slm 24 tahun ni i'm perform solat sunat gerhana bulan, yes i'll do it. Simple je solat sunat ni sbnrnya tp sblm ni tak nak ambik tau pn psl ni. Maha suci Allah yang menciptakan gerhana bulan ni. Jom sama2 tgk gerhana penuh jam 10.00 malam nanti.

Excited sgt nk tgk tp xtau la boleh nampak tak just tgk cam biasa. Emm pakai teropong semulajadi je=)
Teringat pulak ms form 3 dulu, antara subjek sains & math i'm more prefer to choose math. xtau la nape.
Sgt xsuka & xfhm tntang fasa2 bulan & time buat latihan biasanya sy just hafal jwpn dan terbukti kaedah ni amat berkesan utk sy waktu tu=p..Sampai la exam PMR, sy dpt A utk sains tp dpt B utk math.huhuu!
Sgt sedih bl subjek yg kita minat just dpt B..dan sgt memalukan lg bl sy menangis depan cikgu math tersayang, maaf sy menghampakan cikgu waktu tu=(